top of page
Sök
Skribentens bildTherese Säfström

Anlägga grillplats? - Här är bästa tipsen från grundarna av Grillplatser.nu

Mona och Christer Olsson står bakom Grillplatser.nu och har under flera år målmedvetet sökt upp grillplatser i Sverige. Mött många krokiga galler, upplevt dåligt drag, men också njutit fantastiska, genomtänkta helheter. I sin karttjänst har de tillsammans med frivilliga lagt in nära 4 000 grillplatser.


En riktigt bra grillplats börjar i planeringen.

- Det ska vara en enhet som fungerar ihop. Man vill kunna sitta ner, helst i någon slags närhet till elden. Vindriktningen är viktig att tänka på. Och så att omgivningen är trevlig förstås, säger Christer.

Tiden utomhus, matlagning över elden och att uppleva nya platser, är sedan lång tid tillbaka en viktig del av Christers och Monas liv. Foto: Mona Olsson, Grillplatser.nu.

Vad som finns på platsen måste också spegla hur många som kommer dit.

- För oss är det inte nödvändigt med ett dass. Men är det många besökare blir det ett problem om det saknas,

säger Christer.


Är det en tillgänglighetsanpassad grillplats får det inte vara en trappa som hindrar en rullstolsburen att ta sig till elden. Det är också synd om rampen fram till en fin grillplats blir så hal att den bara kan besökas vid torrt väder.

Det är sådant Mona och Christer reflekterar över när de är ute.


För några år sedan kom de till en punkt

i livet som fick dem att ge friluftslivet mer tid.

- Vi var i ekorrhjulet och det bara snurrade på. För att få energi till vardagen bestämde vi att vi skall ut minst en gång per helg, säger Mona.


Koordinaterna blev Grillplatser.nu

De la mycket tid i början på att hitta nya, fina ställen att komma ut till. Gärna med en iordningställd grillplats. Informationen kom från många olika håll.

- Till slut hade vi samlat på oss koordinater till 500 grillplatser. Vi ville göra något av dem, säger Mona.

Christer, som till vardags bygger webblösningar, började sätta ihop en karttjänst. Till Grillplatser.nu kan alla bidra med information. Nära 4 000 platser finns numera inlagda.

En del grillplatser har det lilla extra. Här, intill Mona, en väl tilltagen bänkyta där det går att tillreda mat. Foto: Christer Olsson, Grillplatser.nu

Perfekta platsen finns inte

Naturreservat, badplatser, fiskesjöar och vandringsleder är några av de vanligaste platserna för iordningställda grillar.

- Men det finns stora regionala variationer. Också för typen av grillplatser, säger Mona.

Hon är uppvuxen med slogbodar, som är vanligt i Dalarna.

- Slogboden är ett vindskydd med ett förlängt tak där eldstaden ofta finns under. Jag gillar den funktionen, särskilt för regniga dagar, säger Mona.


Men varken hon och Christer vill prata om någon ”perfekt” grillplats. Vad som är perfekt varierar, beroende på vädret, om de vill vandra eller besöka en plats nära - och vad de vill laga för mat.


Pannan direkt i glöden

Matlagningen ute har blivit allt viktigare för dem.

- Vi kom fram till att om vi ska hålla på på det här sättet, då måste vi äta bra när vi är ute. Och vem vill inte äta gott? säger Mona.


De använder ofta galler för att steka eller grilla. Bäst är om avståndet mellan gallret och eldens botten är 10–15 centimeter, tycker de. Glöden kommer lagom långt ifrån, och det blir lite lä. Då behöver gallret inte vara höj- och sänkbart.


Men gallret bör gå att ta bort från elden.

- När vi kokar kaffe vill vi kunna ställa pannan direkt i glöden. Samma sak när vi använder Muurikkan, säger Mona.

Foto: Christer Olsson, Grillplatser.nu

Gott skick håller i längden

Vid en liten eldplats tipsar de om att överväga ett galler som står på ben. Det blir väldigt flexibelt. Lätt att flytta och ställa i elden.


Ett vanligt misstag med cementringsgrillar är att de bara är fyllda till hälften.

- Då blir det inget drag. Och eldas det hårt börjar cementröret fort att vittra, säger Mona.


Och en grillplats som är lite trasig eller nedskräpad brukar fort förfalla. Det är som att det drar med sig ett vårdslöst beteende, förklarar Christer.

- Ett bra underhåll är kanske det som är viktigast av allt för en grillplats.


Mona och Christers 3 informationstips:

  1. Om det finns ett vedförråd, berätta hur ofta det fylls på. ”Då kan man bedöma om det sannolikt finns ved. Ska vi gå långt väljer vi gärna en grillplats med vedförråd. ”

  2. En del fasta grillar är under vissa omständigheter undantagna från eldningsförbud – berätta vad som gäller. ”Informera både på eldstaden och vid parkeringar.”

  3. Om eldning bara får ske på iordningställda grillplatser, t ex i ett naturreservat, markera vilka det är. ”Det är ibland svårt att veta om en eldstad är iordningställd, eller ett hembygge gjort av besökare."


På webbplatsen kan du se alla inlagda grillplatser. Vill du själv bidra? Skapa enkelt ett gratis konto.

Missa inte heller att följa Grillplatser.nu på Instagram!

Många härliga och inspirerande bilder från utelivet:

-----

Therese Säfström, Nynäshamns naturutrustning

1 130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page