top of page
Sök
  • Skribentens bildTherese Säfström

Guide: Så väljer du rätt kikare för din utsiktsplats

En fastmonterad besökskikare är en fin service som kan ge besökaren en häftig upplevelse vid en utsiktspunkt. Men välj med omsorg så att du får en kikare som passar för platsen och dina besökare. Den här guiden hjälper dig att hitta rätt.


En kikare som monteras fast på en utsiktsplats kan kallas turistkikare, besökskikare, fastmonterad kikare eller utsiktskikare. Det finns olika benämningar. Det gemensamma är att de är specialkontruerade för att klara av att stå ute året om i tuffa väder och hanteras av många människor.


Jämfört med "vanliga" handkikare och tubkikare har besökskikaren en helt annan konstruktion för att klara snabba temperaturväxlingar, hårda väder, dygnet runt, året om, över tid. För att inte gå sönder av flitig använding är besökskikaren också enklare i funktionerna än andra kikare. De har färre reglage och få rörliga delar.


Vilken förstoring?

Många besökskikare har en relativt hög förstoring. Ofta minst 20 gånger (20x). Jämför med en handkikare som ofta har 8-10x förstoring.

Besökskikarens förstoringsgrad liknar mer tubkikarens, men med skillnaden att besökskikarens förstoringsgrad är fast och inte går att ändra (zooma).


Vissa kikare har extra stark förstoring, uppemot 50x. Det kan passa bra om det besökaren vill se ligger riktigt långt bort, som bergstoppar i fjärran, eller fartyg i horisonten.


Objektivlinsens storlek

En stor linsdiameter (frontlinsdiameter) ger ett stort ljusinsläpp, och därmed en ljus och fin bild även om det är mulet eller skymning. Många besökskikare har en generös linsstorlek. 80 millimeter eller mer är vanligt.


Om du har en stor linsdiameter och en utsiktsplats utan störande ljus kan din besökskikare fungera bra för att titta på månen, stjärnor och planeter. Det kan i sig bli en upplevelse att locka med.


Ett eller två okular?

Med ett okular tittar besökaren med ett öga i kikaren. Som på en tubkikare.

Med två okular går det att titta med två ögon, och få djupseende och stereoeffekt. Den upplevelsen är häftig och tillför något.


Men det finns personer som har problem att få till djupseendet. Det gäller om man till exempel är ovan vid kikare, eller har vissa synproblem, där ögonen inte fungerar så bra tillsammans. Dessutom saknar besökskikare med två okular ofta möjlighet att justera avståndet mellan ögonen. Tillverkaren har valt ett avstånd mellan ögonen som ska passa många – men den som har mer tätt eller brett mellan ögonen kan inte få till stereoseendet i den fasta inställningen.


Å andra sidan kan en kikare med två okular förstås användas med bara ett öga. Det är bara att blunda med ena ögat.

En kikare med ett okular ger inte möjlighet till något djupseende, men ger en generell kikarbild som fungerar lika för alla.


Manuellt eller fast fokus?

Med fast fokus behöver besökaren inte använda något vred för att få skärpa. Fast fokus passar bra för besökare som inte är vana att använda kikare och där användningen ska vara så enkel som möjligt. Kikaren är konstruerad för att visa skarp bild vid ett stort avståndsintervall (fokusområdet). Fokusområdet sträcker sig från närgränsen (se nedan) och ofta till "oändligt" långt bort.


Med manuellt fokus måste besökaren istället själv ställa in skärpan. Det är ett extra moment jämfört med fast fokus, men ofta ingen svår sak, även om man är nybörjare. Manuellt fokus kan ge en lite mer exakt detaljskärpa vid varje given punkt än ett fast fokus.


Närgräns

Närgränsen är den närmaste punkt där kikaren klarar av att visa en skarp bild. Föremål närmare än så blir suddiga.


Närgränsen kan variera mycket mellan olika kikarmodeller. Om du vill att besökarna ska kunna se saker på nära håll, som vid en fågeldamm eller på en djurpark, är det viktigt att du har koll på vilken närgräns kikaren har. Den kan vara avgörande för vilken besökskikare du kan välja.

 

Synfältets bredd

Ju bredare synfält desto lättare att hitta det du söker efter i kikaren. Du vill gärna ha ett brett synfält. Men som regel är synfältets storlek också beroende av förstoringsgraden.

För besökskikare är synfältet ofta någonstans mellan 2 och 4 grader (°).


Har du har egna tips och tankar om konsten att välja besöksräknare? Kommentera gärna medan.


TEXT & FOTO: Therese Säfström, Nynäshamns naturutrustning

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page