top of page
Sök
  • Skribentens bildTherese Säfström

Presentera din unika plats – 7 tips för framgång

Det finns många sammanhang där du kan behöva sammanfatta en text om ditt område. Det kan vara till en områdesskylt, till wikipedia, till turistbyrån, eller till din webb.


Här har vi samlat sju tips som räddar dig från de vanligaste misstagen.


Lyft det unika. Det unika står för sig självt och det hjälper dig att paketera din plats för besökaren på ett tydligt sätt. (Du måste låta bli det gamla mottot att lyfta "det som är viktigt". Det blir lätt din subjektiva föreställning om platsens värden. Och om du är ambitiös och har en stark kärlek till platsen kommer du aldrig att kunna sätta en gräns för vad som ska vara med. Och vips har du författat en bok istället.)


Sluta stapla. Om du ska ha med "allt" blir texten snabbt en uppräkning av platsens alla värden på detaljnivå. Precis som ovan, fokusera på det unika, då är det lättare att skriva en berättande text.


Lägg tid på rubrik, ingress och bildtext. De flesta av dina besökare kommer aldrig att läsa mer än just detta. Så gör det bra.


Gödsla med superlativ. Längst, nordligast, högst, äldst? Först? En av de sista? Du vill fånga besökaren med fascination. Det finns ingen som tackar dig för att du är modest. Och så länge du håller dig till sanningen är det bara att köra.


Släpp nördarna. Stressar det dig att bara en art vedsvamp nämns? Slappna av. Den som är intresserad av vedsvampar kommer själv att ta reda på mer. Du ska istället fokusera på att förmedla storheten med vedsvampar för dina mer genomsnittliga läsare.


Kapa till hälften. När du känner att du har en lagom lång text, då är hälften antagligen nog. Ju mastigare textmassa, desto effektivare avskräcker den läsaren.


Låt kritiken flöda. Det är jobbigt men värt: läsarkritiken. Det gills inte att fråga en likasinnad kollega. Låt din granne, syssling eller receptionistens barn läsa. Eller stoppa besökare på plats i området. Resultatet kommer att bli så mycket bättre och besökarna kommer att prisa dig.

 

Text: Therese Säfström, Nature Value, som alltid håller sig till sanningen, men ibland eventuellt raljerar.


77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page