Gör som redigerarna på kvällspressen, maxa lästiden med smart grafisk form. Din layout höjer spänningen och lockar till läsning.
Det är ingen slump att det händer så mycket på ett kvällstidningsuppslag. Formen är uttänkt för att hålla läsaren fast. Ögat vandrar glatt mellan spännande rubriker, pratbubblor, citat, faktarutor, punktlistor. Det ska vara svårt att slita sig.
Och du kan få samma effekt med din skylt.
Du har bara sekunder på dig att fånga läsaren
Många av dina läsare vill fort iväg. Röra på sig, uppleva området, är fikasugna. Det är här du kan ta hjälp av den grafiska formen. När skylten ser spännande ut ökar chansen att fler tar del av det häftiga du vill förmedla.
Spännande form ger läsning
Det lönar sig att göra en text mer "grafiskt komplicerad". Innehållet når lättare fram till den som läser, innehållet tas emot mer positivt och däreigenom ökar också minnesbehållningen. Det framgår av studier där man låtit försökspersoner läsa olika typer av tidningar.
Studier har också visat att tidningsläsaren letar efter grafiskt framträdande element och paratexter. Paratexter är de textelement på sidan som inte är brödtext, exempelvis rubrik, ingress, mellanrubrik, faktarutor, bildtexter, pratbubbor. Om bara paratexterna är tillräckligt intressanta för läsaren, så bidrar de till minnesbehållning.
Läsaren skannar av tidningsupplaget med ögat och letar efter en intressant ingångspunkt. Bilder och rubriker är vanliga ingångspunkter. Läsaren fastnar där, tittar och läser. Känns inte ingången spännande nog, släpper läsaren den och skannar vidare på sidan efter en ny intressant ingångspunkt.
En studie, som tittat på hur ögonen hos försökspersoner rör sig över tidningssidor, visar att det är färgfoton som i första hand styr läsningen och i andra hand rubriker, puffar och annan grafiskt markerad text. Det visade sig också att huvudriktningen för ögats väg över tidningsuppslaget var från höger till vänster och uppifrån och ner.
Bilder som säger samma sak som texten är mer effektiva än bilder som introducerar ny information. Det bästa är om man kan hitta en samverkan mellan bilder, paratexter och struktur. Det ökar läsningens effektivitet, ger större minnesbehållning och ofta också större positiv känsla för texten
Lätta upp layouten
Vi behöver inte gå helt in i kvällstidningsredigeringen om vi inte vill, men vi kan försöka plocka godbitar. Välja sådant som är effektfullt för att locka läsare.
Här kommer förslag:
1. Rubrik som är dramatisk/vitsig/oväntad/mystisk, antyder något spännande, eller lämnar en cliffhanger.
Testa att låta rubriken börja med:
Så... (Så klarar myrorna vintern)
Därför... (Därför är myran och bladlusen kompisar)
Hur... (Hur du hjälper en myrkoloni)
Det du inte visste om... myror
Använd du-tilltal. Det når fram bättre än "ni" eller "man".
2. Använd underrubrik. Som berättar något mer än vad rubriken gör.
3. Använd mellanrubriker, eller feta ingångar om textmassan ser kompakt ut. Det förenklar läsningen.
4. Kort och välformulerad ingress. Absolut max 40 ord. Lägg tid på att göra ingressen riktigt spännande, den blir ofta läst och du har chans att greppa tag om läsarens intresse.
5. Kort brödtext. Lyft ut text som lika gärna kan ligga i bildtexter, bubblor och faktarutor. Chansen att en brödtext blir läst ökar om texten upplevs kort och lättillgänglig.
6. Låt bilder berätta. En bild som visar något är mer spännande än en bild som "bara" är vacker. Visa läsaren hur det ser ut när myran mjölkar bladlusen på sin sockervätska. Berätta om detaljer som lås, gångjärn och mushylla på bilden som visar härbret.
7. Låt bilder breda ut sig. De samlar skylten visuellt, skylten blir lättöverskådlig. Bygg gärna hela skylten kring en bild, med textförklaringar inflikade där de är relevanta och syns bra.
8. Gör bildtexterna riktigt bra. De blir ofta lästa, och är de intressanta ökar chansen att läsaren tittar vidare på skylten. Använd också gärna en bildtextrubrik: "VATTENTÄT. Myrorna ser till att stackens yta är hårt packad."
9. Använd citat. Citera en känd eller historisk person, på temat skylten handlar om. Det levandegör.
10. Använd bubblor/cirklar/boxar för notiser eller korta fakta. Lättare att ta till sig än fakta i löpande text. Du kan dessutom spara plats genom att använda punktform eller uppräkningar som kräver färre ord.
11. Lösryckt siffra, med förklaring. Ofta en minnesväd detalj för läsaren. "50 gånger sin egen vikt! Så tungt lyfter skogsmyran."
12. Använd färger. Highlighta och ge skylten liv genom att färgsätta rubriker och grafiska element.
Tänk på hierarkin
Det finns en risk att du skapar kaos med många grafiska element. Undvik det genom att göra det lätt för ögat att välja ordning i läsningen. Gör rubriken dominant. Gå en bit ifrån ditt utkast till skylt och se vilken läsordning som känns bäst för dig. Försök att få till en hierarki där ögat inte måste hoppa hit och dit, utan följer en rörelse över skylten.
Tänk på harmonin
Se till att färgerna på skylten harmonierar, att du inte överdimensionerar rubriken, att det finns en tanke kring hur du placerar de grafiska elementen och inte bara slänger ut dem.
Tänk på luft
Du måste lämna utrymmen mellan de grafiska elementen. Blir det för tätt avskräcker din spännande layout mer än vad den lockar.
Låt ett proffs tänka
Finns det möjlighet, låt en grafisk formgivare, eller varför inte en redigerare, eller nyhetsgrafiker, få tänka fritt kring dina skyltar. Då kan det hända riktigt spännande saker. Skyltar som fungerar jättebra, men som du inte ens hade kunnat föreställa dig.
Källor och inspiration
Här finns några skyltar med intressant formgivning att inspireras av:
https://chrisbareladesign.myportfolio.com/zoo-aquarium-signs Många skyltar om djur.
-----
Therese Säfström, Nynäshamns naturutrustning, med ett förflutet som dagspressredigerare.
Comments